
Numărul de serii de grele, de la un antrenament, nu ar trebui să fie același pentru toată lumea. Sunt câteva lucruri pe care ar trebui să le iei în considerare când îți gândești volumul(numărul de serii grele) de la un antrenament:
1. La câte zile distanță urmează să antrenezi iar grupa respectivă? Dacă vrei să o antrenezi iar în 2-3 zile, volumul e mai mic decât dacă îl antrenezi peste 7-8 zile.
2. Câte serii faci până la epuizare? Cu cât faci mai multe serii până la epuizare, cu atât volumul scade, ca să te poți recupera
3. Ce exercitii faci? De exemplu, o serie de genuflexiuni până la epuizare te taxează mult mai tare decât o serie de extensii.
4. Ce greutăți folosești la antrenament?pentru mulți oameni, greutățile foarte mari(greutăți care îți permit să faci între 1-4 repetări) sunt prea grele pentru articulatii și limitează nr de serii grele de la care se pot recupera fără să se accidenteze.
5. Cum arată programul tău de antrenament dinte-o săptămână? Cu cât mai putine zile de pauză, mai mult cardio… cu atât mai puțin o să fie volumul pe care îl poți duce la intensitate mare. De asemenea, cu cât ești mai focusat pe un volum mare la o anumită grupă musculară, trebuie să faci cu un volum mai mic la celelalte/altele.
6. Cum e alimentatia ta? Dacă ești în deficit caloric și ești extrem de definit, nu o să poți duce la fel de mult volum ca și când erai mai “acoperit”.
7. Cum stai cu somnul?Somn foarte puțin și s-a dus recuperarea. Fără refacere=muschi nerefăcut=plafonare/regres
8. Cum e nivelul de stres? În vremurile când ești stresat o să te poți recupera de la mai putine serii grele
9. Progresezi la antrenament de la o săptămână la alta cu volumul actual? Dacă nu, e timpul să ajustezi.
La sfârșitul zilei, numărul de serii grele(aproape, până la, și după epuizare)de la un antrenament depinde de câțiva factori. Pune-ți aceste întrebări înainte să îți stabilesti volumul de la antrenament.
Dacă ți-a plăcut articolul, dă un share pe Facebook sau Instagram