Image Alt

Sebastian Cătălin

Tulburarea dismorfică corporală este caracterizată de obsesia pentru un defect fizic imaginar sau preocuparea excesivă în legătură cu un defect fizic minor. Obsesiile nu dispar, chiar dacă persoana respectivă primește asigurări din partea prietenilor, familiei sau medicilor.

Persoanele cu tulburarea dismorfică corporală pot avea nemulțumiri cu orice parte a corpului, cum ar fi părul, pielea, nasul, pieptul, organele sexuale sau stomacul, printre altele. De fapt, în realitate, defectul perceput este doar o imperfecțiune mică sau ceva, care în mod normal, nu este vizibil de către cei din jur. Dar pentru persoana cu tulburarea dismorfică, aceste defecte, pe care restul societății le consideră nesimnificative, sunt percepute ca fiind proeminente și severe, rezultând în dureri emoționale care interferează cu viața lor.

Cu ce se confruntă cei cu TDC?

1. Urâțenia imaginată îi convinge că defectele lor sunt reale și aceștia cred că arată hidoși sau deformați într-un anumit mod sau altul, când de fapt nu aceasta este realitatea. Ca o consecință a acestei convingeri, aproximativ 27 până la 76,4% dintre persoanele cu TDC caută soluții cosmetice pentru obsesiile lor, inclusiv procedurile chirurgicale, dermatologice și dentare. Persoanelor cu TDC le apar gânduri și imagini intruzive. Pentru că se gândesc la defectele lor reale, sau percepute, cu orele, în fiecare zi, ei se simt lipsiți de putere decizională și nu pot acționa asupra lor – cei cu tulburarea dismorfică corporală consideră că și cei din jur au aceeași gândire.

2. Faptul că există riscul de a pierde controlul asupra gândurilor negative, și devin foarte impulsivi, rezultă nevoia de a efectua o intervenție chirurgicală cosmetică pentru a corecta defectele percepute. Aceste proceduri nu sunt, de obicei, benefice și pot cauza și mai mult stres emoțional.

3. Persoanele cu BDD se concentrează asupra detaliilor minuscule ale aspectului mai degrabă decât imaginea de ansamblu. Ele se comportă ca și cum ar fi privite prin binoclu sau la microscop. Auto-focalizarea excesivă îi împiedică să vadă alte părți ale aspectului lor.

4. Persoanele cu TDC consideră că aspectul lor este foarte important și definitoriu pentru stima de sine. Această sensibilitate estetică crează o confuzie când vine vorba de visul de a avea o viață fericită – aceste persoane consideră ca dacă nu sunt cele mai atrăgătoare din încăpere, cercuri de prieteni sau familie, nu pot fi fericite cu adevărat. De asemenea, își ridică standarde imposibil de atins, ceea ce le blochează într-un ciclu vicios.

Simptome

Grija excesiva acordata aspectului fizic este unul dintre pricipalele simptome ale tulburarii dismorfice corporale, insa aceasta tulburare poate fi diagnosticata atunci cand, pe langa acest aspect, se observa aparitia unor comportamente compulsive.

Cele mai comune sunt:

  • cautarea permanenta a reasigurarilor si a linistirii din partea celor din jur,
  • retragerea din activitatile sociale,
  • probleme in relatiile intime sau chiar lipsa acestora,
  • dificultati de socializare,
  • cautarea permanenta a imperfectiunilor corpului.

In cazurile extreme simptomele bolii duc la efectuarea de operatii estetice care nu sunt necesare, la scaderea stimei de sine, depresie, furie, anxietate, izolare, tulburari alimentare sau chiar la sinucidere. Acesti oameni devin atat de obsedati de aspect, incat isi pierd tot timpul cu preocupari legate de haine, machiaj, bijuterii, iar o simpla plimbare cu masina sau mersul la piscina poate sa le declanseze o cantitate enorma de stres.

Cei care sufera de tulburarea dismorfica corporala cer de obicei reasigurari de la persoanele apropiate. Cu toate acestea, raspunsurile la intrebările repetate ale bolnavilor  duc la noi intrebări ale acestora, puse sub alte forme, pline de incertitudini. Aceste compulsii nu le sunt de nici un ajutor, ci , mai degraba, le consolideaza sistemul de valori false si fixatii nesanatoase, care conduc la alte manifestari compulsive, creand un cerc vicios.

Persoanele diagnosticate cu alte tulburari anxioase sunt mai predispuse spre a dezvolta tulburarea dismorfica corporala. Desi pare greu de crezut, cercetarile arata ca numarul barbatilor care sufera de aceasta afectiune este mai mare decat cel al femeilor. Sunt speculatii care sugereaza ca simptomele bolii la femei sunt, de obicei, interpretate ca fiind comportamente normale, specifice si astfel sunt trecute cu vederea si raman netratate.

Cauzele tulburării dismorfice corporale (TDC)

Nu se știe exact ce provoacă BDD, dar ar putea fi asociat cu:

  • genetica – există un risc crescut de BDD dacă aveți o rudă cu BDD, tulburare obsesiv-compulsivă (TOC) sau depresie
  • un dezechilibru chimic în creier
  • o experiență traumatică în trecut – s-ar putea să dezvoltați BDD dacă ați fost tachinat, agresat sau abuzat în copilărie
  • unele persoane cu BDD prezintă, de asemenea, o altă stare de sănătate mintală, cum ar fi: tulburare obsesiv-compulsivă, tulburare de anxietate generalizată sau tulburare de alimentație.

Ok, acum că ne-am lămurit care e treaba cu TDC, nu trebuie să mergem în extrema cealaltă în care nu ne pasă deloc de aspectul fizic… ajungem la obezitate și spunem “Cine mă place, mă place asa cum sunt”.

Nu uita, obezitatea nu e sinonim cu sănătatea!

Dacă ți-a plăcut articolul și îl consideri folositor, dă un share pe Facebook și Instagram🙌

Close

Master Trainer. Online coach. Instrucțiuni detaliate și demonstrație vizuală a executării corecte a exercițiilor. Instrucțiuni pas cu pas despre modul de preparare a rețetelor din planul de masă.

Program

Luni-Vineri:
07:00 – 21:00

Sâmbătă:
07:00 – 16:00

Duminică: Închis

Social media
Despre